Български портал за медицина и здравословен начин на живот
Добре дошли в http://medportal.healthgoo.com, Вашият медицински портал.Тук ще откриете всичко най-ново около медицинските теми диганози,новини храни и още много. Ако с търсите някой да споделите или да попитате нещо може да пишете в раздела за "Помощ".Ще се радваме да коментирате и оценявате това което правим за вас.Очакваме Вашите предложения за развитието на Вашият медицински портал.

You are not connected. Please login or register

Очистителните преди изследвания или операции

Предишната тема Следващата тема Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

Admin

avatar
Admin
Очистителните са два вида - Х-Преп и Фортранс прахчета. Те, обаче са два съвсем различни вида. Х-Преп само си подсказва, че е предназначено за рентгенови изследвания (снимки), докато Фортранс е препарат за скопии - гастро-, ректо- и колоноскопии.

Х-Преп очиства стомашно-чревния тракт, като целта му е те да са абсолютно празни, за да не се получават сенки на рентгеновите снимки. Червата толкова се изпразват, че едва ли не се "слепват". При рентгенографиите се цели да няма газове в червата, защото газовете също правят рентгенови сенки. Х-Преп се изпива наведнъж към 16.00 часа на предния ден преди изследването и се приема вода около литър.

Фортанс, обратно, очиства стомашно-чревния тракт, но целта му е те да са абсолютно празни от храна. Фортранс предизвиква образуването на газове в червата, което е търсен ефект - те се издуват като балон и в така разтворените черва навлиза лесно сондата на апарата. Фортранс се приема по 3 или 4 прахчета. Процедурата по приема на суспензията започва към 12.30 - 13.00 часа на предния ден преди изследването. Тук има доста тънкости: Всяко едно прахче се разтваря в 800-1000 мл чешмяна вода. Не се ползва минерална вода. Пациентът следва да разтвори първото прахче, след което да изпие тези 800-1000 мл суспензия за около 40 минути! Няма "не искам", няма "не мога"! Суспензията има трайност около 40 минути и затова трябва да се изпие ударно. Чак след това пациентът пристъпва към разтварянето на второто прахче в нова порция от 800-1000 мл чешмяна вода и пак за 40 мин трябва да я изпие... Процедурата се повтаря до изпиване на последната доза. Да не се разтварят всичките прахчета едновременно в 4 литра вода - пациентът не може да поеме толкова голям обем течност за 40 минути, колкото е траиността на суспензията след разтваряне!

И след Х-Преп и след Фортранс, на пациентите се забранява да поемат каквато и да било храна докато не мине изследването. Забранени от напитките са кафето, газираните напитки, нектарите (съдържат месеста част от плода), айрян. При колоно и ректоскопиите разрешени са бистрите сокове (внимание: от сок от ябълка се огладнява още повече), бульон. Ако пациентът все пак е прималял от глад, на сутринта преди самото изследване може да схруска няколко солети (5-6) или да хапне малко сухари. Но, не и да се нахрани!

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

Вижте профила на потребителя http://medportal.healthgoo.com

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите